Ook jij kan speculaas mindful eten

Mindful eten is met bewuste aandacht eten in het hier en nu. Eten is iets dat je vaak op de automatische piloot doet…ook als het om speculaas gaat.

Speculaas is in deze tijd van het jaar voor velen een favoriete lekkernij. Je bent bang dat je er te veel van gaat eten, omdat je het zo lekker vindt.

Gelukkig is er goed nieuws: je kan élk voedsel mindful eten, dus ook speculaas. Je geniet dan volop van elk stukje en heb je aan weinig genoeg.

Hier heb ik een 7 stappenplan voor het mindful eten van speculaas >>

Stap 1: Kies jouw favoriet

Natuurlijk is de een de andere niet. Je hebt:

Welke vind jij het allerlekkerst?

Wees kieskeurig en neem voor deze oefening de smaak waar je helemaal van smelt.

Stap 2: Ga er echt voor zitten

Doe een paar stukjes op een mooi bord en ga er echt voor zitten. Je gaat nu met volle aandacht genieten van je favoriete speculaas.
Neem hier dan ook echt ruim de tijd voor.

Maak er een momentje zonder afleiding van. Volg een paar keer rustig je adem, zodat je aandacht naar binnen keert. Voel hoeveel trek je hebt op dit moment.

Stap 3: Doe vooronderzoek

Laat je zintuigen – dus je ogen, je vingers, je neus – het stukje speculaas, met een nieuwsgierige intentie, onderzoeken.
Concentreer je door te doen alsof je nog nooit speculaas hebt gezien.

Bekijk het aandachtig, ruik de geur en neem dat in je op. Pak het op een ervaar hoe het in je hand ligt. Probeer of je kan verwoorden wat je opmerkt.

Zo bereid je je smaakpapillen alvast voor, zodat ze straks extra goed hun werk kunnen doen.

Stap 4: Laat de speculaas je leiden

Leg in deze vierde stap voorzichtig het stukje speculaas op je tong.

Laat het stukje langzaam zacht worden (smelten), dus er niet op bijten of sabbelen en laat het door je hele mond verspreiden.

Hoe voelt dat? Wat gebeurt er?

Volg van moment tot moment alle veranderingen die je ervaart in smaak en textuur.

Ga dus niet actief ‘eten’, maar laat je door het ‘smelten’ van de speculaas leiden.

Stap 5: Ervaar je gedachten en gevoelens

Laat je gedachten en gevoelens, die tijdens het hele proces naar boven komen, de vrije loop.

Dit kunnen prettige/fijne gevoelens en/of gedachten zijn (“‘wat heerlijk is dit”) maar soms kan er ook wat onrust (“wat gaat dit langzaam!”)
verlangen (“ik wil hier meer van!”) of zelfs een schuldgevoel (“dit is slecht voor me …”) omhoog komen.

Wat het is dat er omhoog komt, je hoeft er nu niet op te reageren. Merk het slechts op en verleg je aandacht dan weer rustig terug naar de speculaas.

Stap 6: Blijf bij de nasmaak

Nadat je het laatste restje van je stukje ‘gesmolten’ speculaas hebt doorgeslikt, is het nog niet afgelopen! Vaak is er nog van alles op te merken.

Als eerste de nasmaak: vaak kan je nog een tijdje de veranderende smaaksensaties proeven. Ook is je tong nog in beweging om kleine restjes in je mond op te ruimen.

Voel je de sensaties en kan je er met je volledige aandacht bij blijven?

Stap 7: En nu?

Als laatste ga je na of er na het eten van het stukje speculaas veranderingen voor jou zijn waar te nemen.

Misschien merk je een effect op in je stemming of van je gedachten? Of ervaar je een ander trekgevoel? Merk op hoe het nu met je is;  heeft de speculaas iets met je gedaan?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met het mindful eten van speculaas. Deel ze gerust via het reactieveld onder aan deze pagina! 

Klaziena Waerts

Op jouw succes,

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post

Mindful etenMindful eten

Misschien heb je ooit weleens gehoord van mindfulness. Maar wat is nou eigenlijk? Mindfulness is met bewuste aandacht in het hier en nu zijn, op een niet-oordelende manier. Bewuste aandacht

Lees verderLees verder