Mindful eten op vakantie

De meeste diëten richten zich alleen maar op de kwaliteit en kwantiteit van het voedsel dat je dan volgens dat dieet zou moeten eten. Maar ik wil jou vertellen dat het ook belangrijk is om aandacht te besteden aan het waar en hoe.

Onmindful – dus onbewust – eten voor de koelkast, boven het aanrecht of op de bank kan op een ramp uitdraaien als het gaat om de controle over de hoeveelheden.

Doe daarom een stapje terug en probeer de volgende tips om elke maaltijd om te zetten in mindful eten, zelfs tijdens je vakantie!

#1 Mindful eten door de tafel-, bord- en stoelbenadering te gebruiken

Houd als doel voor ogen om van een bord te eten en aan een tafel te zitten zonder afleiding. Dit geldt voor maaltijden, tussendoortjes, traktaties en zelfs voor eetbuien.

Door dit te doen verhoog je het genot van je maaltijden en kan het op een natuurlijke manier je te consumeren hoeveelheden verminderen. Het vertraagt namelijk je snelheid en ga je het gevoel van verzadiging herkennen.

#2 Mindful eten is het verschil leren/ontdekken tussen lichamelijke en psychische honger

Het ontcijferen van het verschil tussen hoofdhonger (de honger tussen je oren) en echte lichamelijke honger is belangrijk, omdat je je dan richt op het luisteren naar de signalen van je lichaam.

Het is een vaardigheid die wel enig oefenen vraagt, maar het onderscheiden van verschillende soorten honger is een positief teken dat je weer in contact komt met je lichaam en het adequaat voedt. Zodra je echte honger herkent, kun je bepalen welk type honger je ervaart en daarop je keuzes bepalen.

Stel je buik voor als een gastank. Wanneer deze ’tank’ leeg is, ervaar je de meeste honger die je ooit hebt gevoeld. Op z’n volst ben je zo gevuld dat je je niet kunt voorstellen dat je nog een hapje kunt eten.

Wanneer je echt lichamelijke honger voelt (rommelende maag of een licht leeg gevoel), zit je op een vierde van een tank en is het tijd om een ​​maaltijd of een hapje te eten. Dit is het beste moment om te eten, omdat je lichaam jou fysiek vertelt dat het voeding nodig heeft. Op dit niveau van honger zal je eetsnelheid langzamer zijn en ben je in staat om mindful te kunnen eten. Dit zal haast onmogelijk worden wanneer je honger ‘als een paard’ hebt.

Terwijl je eet, vertraag je en geniet je van elke hap.

#3 Mindful eten is je eetsnelheid opmerken

Je bent wellicht bekend met het feit dat het ongeveer 20 minuten duurt voordat je lichaam herkent dat je verzadigd bent.

Dit komt omdat je lichaam slechts een paar hormonen en enzymen heeft die honger signaleren, maar een hele reeks fysieke en chemische signalen die je hersenen vertellen wanneer het verzadigd is. Deze signalen worden vrijgegeven zodra je bent begonnen met te eten, maar het duurt wel een lange tijd voor je hersenen ze bewust registreert.

Als je te snel eet, realiseer je je vaak pas achteraf dat als je had vertraagd en wat meer geduld had, je veel eerder had kunnen stoppen met eten en volkomen tevreden zou zijn geweest.

Met andere woorden, je rijdt voorbij ‘niet meer hongerig” en komt pas tot stilstand bij ‘onaangenaam vol’. Maar als je vertraagt geef je jezelf de gelegenheid om meer te genieten van je eten en ga je herkennen wanneer je tevreden c.q. verzadigd bent.

#4 Wees succesvol in sociale situaties

Pas jezelf aan met de langzaamste eter in de groep als je met je vrienden of familie eet.

Ook is het belangrijk om afleidingen te beperken terwijl je eet, vooral technologie, dus zet je smartphone uit.

Halverwege een maaltijd – wanneer het eten voor de helft op is – leg je je bestek neer, neem deel aan het gesprek, en kijk in jezelf om te controleren hoeveel honger je nog steeds hebt (als die er überhaupt nog is).

Ga er niet vanuit dat je bord leeg moet!

#5 Beschrijf elk voedingsmiddel dat je eet in detail

Het maakt niet uit of je het in je hoofd doet, hardop tegen een eetpartner of zelfs op papier.

Let op de textuur, smaak, geur en temperatuur van je eten. Dit is een geweldige oefening in mindful eten en dwingt je tegelijkertijd om elke keer wat meer tijd te nemen voor elke hap.

#6 Pas deze gewoonten toe tijdens het eten

Doe minder eten op elke vork- of lepellading en kauw vaker.

Leg je vork of lepel neer tijdens de happen. Slik eerst het voedsel door dat je op dat moment kauwt vóórdat je je bestek met de volgende eetlading vult.
Ook kun je tussendoor een slokje water nemen.

Je kunt zelfs experimenteren met eten met behulp van je niet-dominante hand of een paar eetstokjes.

Experimenteer met de volgende technieken:

  • Stel een pauze in
  • Fletcheren
  • Langzaam drinken
  • Je vork of lepel neerleggen
  • Eten met je niet-dominante hand
  • Eten met eetstokjes

Met deze 6 tips voor mindful eten train je jezelf om je eten te waarderen, een gezondere omgeving te creëren en elke maaltijd om te zetten in een volledige ervaring die al je aandacht vragen en alle vijf van je zintuigen inzet.

Laat me in het commentaarveld hieronder weten welke tips jij gaat toepassen.

Ik verneem graag van je 🙂

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

1 Reactie

  1. Leuke tips! Ik begin de laatste tijd ook steeds meer te letten op ‘mijn soort honger’ en besef dat als ik dan tegen mezelf zeg “je hebt geen honger” en een glas water pak ik nog makkelijk een paar uur zonder rommelende maag vooruit kan! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *