Motivatie om af te vallen vind je op deze manier

Je motivatie om af te vallen wordt elke keer lager als je geen succes behaald bij je pogingen. Je staat dan waarschijnlijk ook niet te popelen om het weer te proberen.

Stel dat het niet lukt, dan heb je weer een nieuwe negatieve ervaring en dat voelt als falen. Dat wil je voorkomen, dus stel je het afvallen uit.
Iedere gedachte, ieder gesprek, dat ook maar een beetje in de richting van gedragsverandering gaat, kap je af.
Tegen anderen blijf je volhouden dat het voor jou niet nodig is om iets aan te passen.

Het wordt zo steeds moeilijker om toe te geven dat je het wel anders zou willen. En vanwege je trots of omdat je niet zwak wilt overkomen, vraag je maar niet om hulp.
Het kan ook zijn dat je voor het eerst in je leven met afvallen bezig bent en bang bent dat het niet gaat lukken.
Je hebt best motivatie om af te vallen, maar je weet niet precies wat je het beste kunt doen. Dus doe je voorlopig maar niets.

Het zijn twee verschillende uitgangspunten, maar het resultaat is voor beide gelijk, namelijk dat er niets gebeurt en daarmee ook niets verandert.

Om resultaat te behalen is het nodig om letterlijk én figuurlijk in beweging te komen, zodat je motivatie om af te vallen (weer) vindt.

Diëten bieden geen figuurlijke motivatie om af te vallen

Het uitgangspunt van de meeste diëten is dat lichaamsbeweging dé manier is om calorieën te verbranden en dat meer beweging dan meer gewichtsverlies oplevert.

Dit is de letterlijke manier van het kijken naar beweging en dat is goed. Maar het is nog veel nuttiger om figuurlijk te kijken naar beweging. Namelijk als in jezelf te bewegen (over te halen) om bestaande, ongezonde patronen te doorbreken.

Stilstand is hetzelfde blijven doen wat je nu doet,
met het bijbehorende zelfde resultaat: overgewicht.
In beweging komen betekent iets veranderen.

Dit kunnen gewoontes zijn op het gebied van lichaamsbeweging, bijvoorbeeld om iets vaker de fiets te pakken of met de trap in plaats van de lift te gaan.
Het kunnen ook andere dingen zijn, zoals bepaalde voedingsmiddelen die je in huis hebt weggooien en niet meer kopen. Of een keer nee zeggen op een verjaardag op het stuk aangeboden taart, of als er op je werk wordt getrakteerd.

Waar begin je mee?

Het maakt niet uit waar en hoe je begint, het gaat er vooral om dát je iets doet en dat blijft doen.

Als je één ding verandert en dat volhoudt, is je situatie al verbeterd. Je bent misschien nog niet helemaal waar je zou willen zijn, maar het is een begin.
Eén ding veranderen en dat volhouden is haalbaar en daarmee stimuleert je dat om meer te veranderen.

Je hoeft niet meteen volle bak te gaan. Zelfs juist niet!

Houd je grenzen in het vizier

Daag jezelf uit om (weer) van start te gaan, maar houd ook je grenzen in de gaten.

Veranderen kost namelijk best veel energie, dus houd rekening met je huidige energieniveau. Bedenk ook dat jij niet de enige bent die iets anders gaat doen. Anderen, zoals je partner, ouders of collega’s, krijgen net zo goed te maken met jouw veranderingen en zullen daar hun gedrag aan moeten aanpassen.
Stel daar je verwachting op in en bedenk dat iedereen verandert in zijn eigen tempo.

Zie motivatie om af te vallen als weer in contact komen met je eigen lichaam

motivatie om af te vallen zie het als een verbinding met je eigen lichaam

In beweging komen kun je ook zien als het verbeteren van het contact met je eigen lichaam

Mensen met (ernstig) overgewicht hebben dat contact soms helemaal verbroken. Ze geven aan dat hun lichaam niet bij ze past en kijken niet meer naar zichzelf.

Letterlijk: door spiegels of winkelruiten te vermijden.
Figuurlijk: door minder stil te staan bij wat ze nodig hebben en niet goed voor zichzelf te zorgen.

Door anders naar jezelf te leren kijken (en naar jezelf óm te kijken) kun je dat contact weer terugkrijgen.

Kom weer in contact met je lichaam m.b.h.v. de oefening ‘De spiegelstap’

Ga naar het blogartikel ‘Houden van jezelf én je lichaam doe je met deze 2 (krachtige) stappen.
Het blogartikel opent in een nieuw venster, dus je raakt dit blogartikel niet kwijt 🙂

Lichaamsbeweging kan dit proces ondersteunen

Beweging, in de vorm van sport of algemene lichaamsbeweging, kan dat proces ondersteunen en zelfs versnellen.

Door weer te gaan bewegen merk je wat je lichaam kan, bijvoorbeeld dat het mogelijk is om een aantal keren per dag de trap in plaats van de lift te nemen.
Maar ook wat je lichaam nog niet kan. Bijvoorbeeld, dat je bij het traplopen niet te snel moet gaan omdat je dan last van je knieën krijgt.

Beweging stimuleert je zo om aan de gang te gaan en tegelijk leert bewegen je om je grenzen te bewaken. Dit zijn twee nuttige punten als je gezonde gewoontes in je dagelijkse leven in wilt bouwen.

Ik kan je yoga aanraden

Yoga is een andere goede manier om je weer te verbinden met jezelf. Het woord betekent zelfs verbinding.

Ga je in groepsverband aan de gang met yoga, dan is het grote voordeel van yoga dat er geen competitie is. Het maakt dus niet uit hoe jij het doet ten opzichte van anderen. Het uitgangspunt is dat je leert ontdekken hoe jouw lichaam werkt. En als je regelmatig aan yoga doet zul je ook beter gaan begrijpen hoe je lichaam samenwerkt met je psyche.

Je kan ook prima, heel gemakkelijk én direct alleen starten met yoga. Download een gratis yoga app op je telefoon en begin!

Kijk hier, of Google zelf, voor een aantal voorbeelden van gratis yoga apps.

Vertrouw op je ademhaling

Een mooie les uit yoga is dat je altijd kunt vertrouwen op je ademhaling. Als je in een moeilijke situatie komt verandert je ademhaling vaak en soms vergeet je zelfs te ademen. Door met yoga te oefenen om op zo’n moment door te ademen leer je actief met stress omgaan.

Uiteindelijk gaat het niet om de yogahoudingen of om lenigheid,
maar is het gewoon een oefening om jezelf beter te leren kennen.

Begin klein

Op kleinere schaal kun jij bedenken of je het eens bent met het voedingspatroon dat je gewend bent.

Bijvoorbeeld, ontbijtgranen waarop de verpakking staat honey baked granola. Kijk je dan bij de ingrediënten, dan blijkt er voornamelijk suiker in te zitten en maar 1 procent honing. Op de verpakking zou dus eigenlijk, dat véél minder minder misleidend is, sugar baked granola moeten staan.

Je kunt niets aan die naam veranderen, maar je kunt wel je eigen conclusie trekken en het product niet meer kopen. Je kunt zelfs voor elk product dat je koopt besluiten om de regel in te stellen dat je alleen iets koopt als de naam van het product klopt.

Korte les in suiker 🙂

Chocolade is pas chocolade als cacao het hoofdingrediënt is, anders is het een suikerreep. Als je op een pak magere yoghurt met aardbeien in de lijst van ingrediënten eerder het woord suiker tegenkomt dan het woord aardbeien, zou het product beter magere yoghurt met suiker kunnen heten.

Een andere oneerlijke manier van fabrikanten is dat ze verschillende vormen van suiker gebruiken, zodat hij niet als eerste in de lijst van ingrediënten komt te staan.

Andere benamingen voor suiker zijn bijvoorbeeld glucosestroop, fructosestroop, glucose-fructosestroop, dextrose, sacharose, sucrose, of melasse(stroop).

Je kunt zelf bedenken of je zo’n misleidend product nog wilt kopen. Je verandert er de wereld niet mee, maar wel je eigen gezondheid door zo’n product in de supermarkt te laten liggen.

Wil je alles weten over e-nummers en hoe etiketten te lezen?

Dan is mijn e-book ‘E-nummers en etiketten lezen’ perfect voor jou!

Klik hier, of op de afbeelding van het e-book voor alle info.

e-nummers en etiketten lezen

Waarvoor kies jij?

Op een vergelijkbare wijze zou je ook de persoon kunnen zijn die op ’t werk of op een verjaardag geen taart neemt, ook al doet iedereen dat wel. Of de persoon die in zijn pauze de tijd neemt om rustig iets gezonds te eten, waardoor je de rest van de dag meer energie hebt en betere keuzes maakt, terwijl anderen gehaast achter hun bureau even snel iets nemen, waardoor ze snel weer trek hebben en standaard tussen vier en vijf uur die trek verhelpen met ongezonde snacks.

Je kunt ook deel uitmaken van de groep mensen die niet meer automatisch bij iedere gebeurtenis alcohol drinkt, of vanaf nu beslissen om minder en kwalitatief beter vlees te kopen.

Trek je eigen plan, bedenk wat jij
anders wilt doen en volg die droom!

Je kunt voor jezelf bepalen welk aspect van beweging jij het meest nodig hebt. Is dat het ‘gewone’ bewegen en word je lid van de sportschool?
Of zijn het de andere manieren om weer in beweging te komen en ga je kijken welke veranderingen voor jou nodig zijn? Misschien wel allebei?

Voor beide vormen geldt dezelfde aanpak: werk aan concrete en realistische doelen. Op die manier kom je niet alleen in beweging, maar blijf je ook in beweging.

Vertel me in het reactieveld hieronder hoe jij in beweging gaat komen.

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post