Waarom eet je, of weet je dat misschien niet eens. Eet je uit verveling? Omdat je honger hebt? Of omdat je ergens zin in hebt?
Als je eet zonder dat je echt een rommelig gevoel ervaart of trek hebt is dat heel vaak omdat je bepaalde gevoelens hebt die je eigenlijk niet wilt voelen. Eten zorgt dan – tijdelijk – voor een comfortabel gevoel.
Als je bezig bent met afslanken of gewoon wat gezonder wilt eten kan het vervelend zijn dat je eet om de verkeerde redenen. Als je merkt dat je regelmatig eet zonder dat je weet waarom lees dan verder!
Waarom eet je? Uit vermoeidheid?
Als je moe bent, kost alles wat je doet meer energie dan normaal. Je bent daardoor (meestal onbewust) op zoek naar meer energie waardoor de kans groot is dat je sneller grijpt naar eten.
Zorg er daarom voor dat je een goede nachtrust krijgt. Acht uur slaap is voor de meeste mensen ideaal om goed uitgerust te zijn. Ga liever op tijd naar bed en slaap wat extra om meer energie te krijgen dan dat je (ongezond) gaat eten, dat is een stuk effectiever.
Waarom eet je? Ben je gestrest?
In stressvolle situaties wordt er veel cortisol en adrenaline gebruikt door je lichaam. Daardoor neemt je hongergevoel (en bloedsuikergehalte) toe.
Een constant gevoel van stress zorgt er dus niet alleen voor dat je ongelukkiger wordt, maar ook dat je meer gaat eten. Het is niet erg als je een keer gestrest bent, maar zorg ervoor dat dit niet te vaak voorkomt.
Je kan stress beperken door je grenzen te bewaken en voor voldoende ontspanning te zorgen. Als je merkt dat je gaat eten omdat je stress ervaart schrijf je dan in voor bijvoorbeeld yoga, mindfulness of doe een meditatie cursus. Dit kan je helpen meer te ontspannen.
Waarom eet je? Misschien heb je dorst in plaats van trek?
Soms denk je dat je trek hebt, maar heb je eigenlijk alleen maar dorst. Drink daarom altijd als je behoefte voelt om te gaan eten éérst een of twee glazen water. Kijk of je na een tijdje nog steeds trek hebt.
Zo ja, dan heb je inderdaad echt behoefte aan eten. Zo niet, dan had je gewoon dorst 🙂
Probeer gedurende de dag voldoende te drinken om een dorstgevoel te voorkomen. 1,5 tot 2 liter is aan te raden. Je kunt dit eventueel afwisselen met thee.
Wist je dat er maar liefst 7 soorten honger bestaan?
Ontdek ze allemaal in mijn e-book ‘Ontdek de 7 soorten honger’.
Klik hier, of op de afbeelding van het e-book voor alle info.
Eet je omdat je verdriet hebt?
Vaak pakken we iets lekkers als we verdrietig zijn. En hoewel (emotie) eten op het moment zelf fijn is en eventjes helpt, zal het verdrietige gevoel er niet door weggaan.
Sterker nog, als het eten op is, voel je je niet alleen verdrietig, maar waarschijnlijk ook nog eens rot over jezelf omdat je vindt dat je je had moeten beheersen.
Probeer als je verdrietig bent je verdriet écht te voelen. Verdrietig zijn mag gewoon, dat is niet erg. Geef het even je volle aandacht dan zal je merken dat het gewoon weer voorbij gaat, ook als je niets eet.
Als je drang voelt om je verdriet weg te eten, zoek dan afleiding. Bel bijvoorbeeld iemand op om je verdriet mee te delen of wandel een blokje om. Daarna zal je je stukken beter voelen dan wanneer je van alles gaat eten. Probeer het maar eens!
Eet je uit gewoonte?
Eet je altijd een zak chips leeg als je een film kijkt? Dan is dat waarschijnlijk een ingesleten gewoonte geworden. Je hebt dit eten niet nodig en doet het niets nuttigs voor je lichaam.
Probeer deze gewoonte te doorbreken door water te drinken als je een film kijkt, rauwkost te eten of maak de keuze om de film te kijken en verder niets te doen.
Na een tijdje zal je merken dat je niet eens meer denkt aan die zak chips en je zult je na de film een stuk beter voelen.
Wil jij je ongewenste eetgewoonten doorbreken?
Dan is mijn e-book ‘Programma: Doorbreek je ongewenste eetgewoonten’ perfect voor jou!
Klik hier, of op de afbeelding van het e-book voor alle info.
Zetten hormonale veranderingen je aan tot eten?
Veel vrouwen ervaren meer eetlust in een bepaalde periode van hun menstruatiecyclus. Als je weet dat deze eetlust in de week voor je maandelijkse periode plaatsvindt, of juist in die week zelf, kun je je erop instellen.
Hou dit bij. Wees bewust van jezelf en je eetgedrag, en zorg dat je die week veel gezonde voedingsmiddelen in huis hebt en voorkom dat je ongezond gaat snacken.
Weet jij nu waarom je eet? Deel het gerust via het reactieveld onder aan deze pagina!
Op jouw succes,
PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.