Mindful eten is met bewuste aandacht eten in het hier en nu. Eten is iets dat je vaak op de automatische piloot doet…ook als het om chocolade gaat.
Chocolade is voor jou en voor vele anderen heel vaak een favoriete lekkernij.
Gelukkig is er goed nieuws: je kan élk voedsel mindful eten, dus ook chocolade. Je geniet dan volop van elk stukje en heb je aan weinig genoeg.
Graag geef ik jou een 7 stappenplan voor het mindful eten van chocolade.
Tip: Lees eerst alle 7 stappen een keer, voordat je het stap voor stap gaat doen.
Stap 1 van het mindful eten van chocolade: Kies je favoriete chocolade
Natuurlijk is de ene chocolade de andere niet.
Welke soort vind jij het allerlekkerst? Vroeger at ik melkchocolade. Nu vind ik pure chocolade het allerlekkerst.
Wees kieskeurig en neem voor deze oefening de smaak waar je helemaal van smelt.
Stap 2 van het mindful eten van chocolade: Ga er echt voor zitten
Leg een paar kleine stukjes op een mooi bord en ga er écht voor zitten. Je gaat nu met volle aandacht genieten van je favoriete chocolade.
Neem hier dan ook echt ruim de tijd voor!
Maak er een momentje zonder afleiding van. Volg een paar keer rustig je adem, zodat je aandacht naar binnen keert. Voel hoeveel trek je hebt op dit moment.
Stap 3 van het mindful eten van chocolade: Doe vooronderzoek
Laat je zintuigen – dus je ogen, je vingers, je neus – het stukje chocolade, met een nieuwsgierige intentie, onderzoeken..alsof je nog nooit chocolade hebt gezien 🙂
Bekijk het aandachtig, ruik de geur en neem dat in je op, pak het op een ervaar hoe het in je hand ligt, haal je vinger erover en hoe voelt dat? Probeer of je kan verwoorden wat je opmerkt.
Zo bereid je je smaakpapillen alvast voor, zodat ze straks extra goed hun werk kunnen doen.
Stap 4 van het mindful eten van chocolade: Laat de chocolade je leiden
Leg in deze vierde stap voorzichtig het stukje chocolade op je tong.
Hoe voelt dat? Wat gebeurt er?
Laat het stukje langzaam smelten, dus er niet op bijten of sabbelen en laat het door je hele mond verspreiden.
Volg van moment tot moment alle veranderingen die je ervaart in smaak en textuur.
Ga dus niet actief ‘eten’, maar laat je door het smelten van de chocolade leiden.
Stap 5 van het mindful eten van chocolade: Ervaar je gedachten en gevoelens
Laat je gedachten en gevoelens, die tijdens het hele proces naar boven komen, de vrije loop.
Dit kunnen prettige, fijne gevoelens en/of gedachten zijn (“‘Wat heerlijk is dit“) zijn, maar soms kan er ook onrust (“Wat gaat dit langzaam!”)
verlangen (“Ik wil hier meer van!“) of zelfs schuldgevoel (“Dit is slecht voor me!“) omhoog komen.
Wat het ook is, je hoeft er nu niet op te reageren. Merk het slechts op en verleg je aandacht dan weer rustig terug naar de chocolade.
Stap 6 van het mindful eten van chocolade: Blijf bij de nasmaak
Nadat je het laatste restje van je stukje gesmolten chocolade hebt doorgeslikt, is het nog niet afgelopen! Vaak is er nog van alles op te merken.
Als eerste de nasmaak. Vaak kan je nog minutenlang de veranderende smaaksensaties proeven. Ook is je tong nog in beweging om kleine restjes in je mond op te ruimen.
Voel je de sensaties en kan je er bij blijven?
Stap 7 van het mindful eten van chocolade: En nu?
Als laatste ga je na of er na het eten van het stukje chocolade veranderingen voor jou zijn waar te nemen.
Misschien merk je een effect op je stemming of op je gedachten? Of kun je een gevoel van verzadiging voelen? Merk op hoe het nu met je is en heeft de chocolade iets met je gedaan?
Voor de rest van je leven mindful eten?
Na het lezen en doen van deze 7 stappen, denk ik je misschien wel:
“Moet ik nu voor de rest van mijn leven op deze manier chocolade en mijn andere favoriete voedsel eten?”
Gelukkig kan ik daar “NEE” op antwoorden!
Mindful eten is een manier om je onbewuste geest én mond te trainen. Voor iedereen is het ander moment, dat je deze manier niet meer nodig hebt.
Maar het resultaat is er wel naar. Je hebt geen grote hoeveelheden nodig van je favoriete voedsel én geniet je er ook nog eens meer van! 🙂
Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met het mindful eten van chocolade. Deel ze gerust via het reactieveld onder aan deze pagina!
Op jouw succes,
PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like of Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.