Hoe ga je om met je hongergevoel?

Als tijdens een gesprek het onderwerp van gewichtsbeheersing wordt aangehaald gaat het praktisch altijd over het voedsel dat we eten, de soorten voedsel die we proberen te vermijden en welke voedingsmiddelen we dan eigenlijk wel mogen (of zelfs moeten!) consumeren. En het meest erg vind ik wel de diëten of zelf opgelegde eetregels waarbij je de hele dag een hongergevoel ervaart. Wie wil dat nou?!

In mijn optiek is er geen enkel voedingsmiddel verboden. Het enige wat van belang is om gewoon met aandacht te eten. Rustiger eten en je afstemmen op de smaken, texturen en aroma’s van het voedsel, zorgen ervoor dat je ervan geniet, zonder enige schaamte, schuld- of hongergevoel.

Realiseer je dat JIJ de expert bent bij het bepalen van de behoeften van jouw lichaam. Geen enkel(e) dieet(guru), (wetenschappelijk) onderzoek, tijdschrift- of krantenartikel, of enig ander media-uiting kan voor jouw lichaam bepalen wat het nodig heeft. Vergeet dit niet!

In plaats van dat je vertrouwt op externe stimuli, zoals het feit dat het ‘lunchtijd’ is, dus ik moet nu eten, of het feit dat het feest is, dus ik neem een stuk taart, kun je beter leren naar binnen te richten en dan met name je te richten op je hongergevoel.

Een eenvoudige verandering in je mentaliteit geeft je de controle over de keuzes die je maakt. Om dit voor jezelf  te proberen heb ik de volgende tips voor je:

Scan je lichaam

Beeld je hongergevoel in op een lijn waarbij aan de ene kant ‘helemaal leeg’ staat en aan de andere kant ‘helemaal vol’, ook wel ‘enorm hongerig’ en ‘propvol’.

Geef je hongergevoel een getal tussen -5 (zo hongerig dat je kauwt op een potlood 🙂 ) tot 5 (zo vol dat je ’t gevoel hebt dat je uit elkaar barst) om zo in contact te komen met de signalen van je lichaam. Tijdens het eten blijf je het niveau van je hongergevoel controleren om te zien hoe het verandert.

Blijf in het midden

Het is je doel om je comfortabel te voelen na elke maaltijd of snack. Je ervaart dus niet een te vol gevoel of nog steeds honger. Als je eetlust is verzadigd voordat je bord leeg is, stop je gewoon met eten. Zo simpel is het 🙂

Vraag jezelf af: “Waarom zou ik eten als ik heb geen honger heb?” Als je mindful (bewust van en in het moment) en je jezelf niet tekort doet, begin je te ontspannen rond voedsel.

Beoefen ‘bewust eten’ meditatie

Velen van ons maken zich schuldig aan het eten terwijl we tv kijken of werken aan een project. Afleiding kan leiden tot te veel eten en een gevoel van ontevredenheid.

Om gericht te blijven op de eetervaring, eet je langzaam en bewust. Ervaar elk deel van het proces met al je zintuigen.

Tackel negatieve stemmetjes

Als je jezelf betrapt op zelfkritiek op het maken van een slechte beslissing, wees dan aardig voor jezelf en toon compassie.

Vergeet niet dat elk moment een nieuw begin is!

Als je meer eet dan waarbij je je comfortabel voelt in het ene moment, dan kun je daarmee stoppen in het volgende. In plaats van het gevoel te hebben dat het is mislukt, voel je KRACHTIG: je kunt NU kiezen om het juiste te doen!

Wees geduldig en volhardend

Gebruik mindfulness elke keer als je de gedachte hebt om te gaan ‘eten’. Het is gemakkelijk om terug te glijden in hersenloos grazen en schrokken! Dus oefen je nieuwe gedrag totdat ze een gewoonte zijn worden.

Op een dag zul je langzaam genieten van een plakje cake en besef je dat je tevreden bent met slechts een of twee hapjes.

Welke tips ga jij toepassen of proberen? Deel het gerust hieronder in het reactieveld.

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *