Bewust eten staat gelijk aan een paar kilo lichter

Bij bewust eten gaat het niet zozeer om wat er gegeten wordt – al speelt dat natuurlijk ook een rol – maar waarom en hoe. Het begint dus eigenlijk al voordat je begint met eten.

Vraag jezelf af waarom je eet voordat je ook maar een hap in je mond steekt. Heb je honger of heb je behoefte om te eten door een bepaalde emotie?
Of zie je iemand iets lekkers eten en krijg je daardoor ook trek?

Door je eetgewoontes en eetgedrag blijvend aan te passen kun je afvallen zonder een of ander (crash)dieet te hoeven volgen.

Bewust eten door de 7 typen honger te checken

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen bij bewust eten is: waarom heb ik honger?
In mijn GEEF-programma ga ik uit van zeven soorten honger: ogen, neus, mond, maag, hart, geest en cellen.

Deze zeven typen honger doet je verlangen naar voedsel. Zo wordt de honger van je ogen opgewekt door eten te zien, of iemand anders te zien eten en zorgt het ruiken van lekker eten voor honger van je neus.

De honger van je mond ontstaat door het verlangen van je smaakpapillen naar een fysieke sensatie, zonder dat je maag hier om vraagt. Je tong is een ware sensatiejunkie!
Als je maag er wel om vraagt, spreken we van maaghonger. Honger van je hart is het zogenaamde emotie eten. Bijvoorbeeld jezelf een reep chocolade ‘gunnen’, omdat je verdrietig bent.
De honger van je geest vertelt je dat je iets moet eten of juist niet. Je kijkt bijvoorbeeld op de klok en ziet dat het bijna lunchtijd is en vrijwel direct ervaar je een hongergevoel.

De honger van je lichaamscellen en je maag zijn de enige twee typen honger waarbij je lichaam echt voeding nodig heeft. Bijvoorbeeld als je je heel slap voelt of een beetje duizelig.

Maar het is vaak lastig om te herkennen dat je een van die typen honger ervaart. Door bewust te eten kun je dit leren. Door met aandacht te eten, zal je na verloop van tijd gemakkelijker je hongergevoel kunnen benoemen en de juiste keuzes kunnen maken.

Aandacht

Naast het herkennen van je hongergevoel gaat het bij bewust eten, zoals ik al eerder zei, om aandacht.

Probeer je, als je iets eet, altijd te focussen op wàt je eet. Laat je ook nooit afleiden. Zet dus geen televisie aan, ga niet de krant lezen en leg je smartphone, tablet en andere apparatuur aan de kant en focus je volledig op de maaltijd of het tussendoortje dat je op dat moment aan het eten bent.
Hoe makkelijk is het niet om een hele zak chips weg te eten terwijl je televisie kijkt?

Goed kauwen is ook belangrijk. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook om goed te kunnen proeven. Wees bewust van al je zintuigen en eet rustig. Je hersenen hebben nou eenmaal de tijd nodig om te registreren dat je verzadigd bent. Het duurt ongeveer 15 tot 20 minuten voordat het signaal ‘vol’ vanuit je maag aankomt in je hersenen. Las daarom ook af en toe een pauze in tijdens het eten, leg even je bestek neer en ‘voel’ of je al voldoende gegeten hebt.

Heb je in je jeugd geleerd dat je bord helemaal leeg moet? Vergeet dat en dwing jezelf hier nooit meer toe. Je bord hoeft niet leeg!
Door dit wel te doen, kan het namelijk regelmatig gebeuren dat je te veel eet. En wie te veel eet, komt aan in gewicht. Vraag je dus niet alleen af waarom je eet, maar ook of je genoeg hebt gegeten.

Laat me in het commentaarveld hieronder weten hoe jij omgaat met ‘bewust eten’. Ik verneem graag van je 🙂

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post

Mindful etenMindful eten

Misschien heb je ooit weleens gehoord van mindfulness. Maar wat is nou eigenlijk? Mindfulness is met bewuste aandacht in het hier en nu zijn, op een niet-oordelende manier. Bewuste aandacht

Lees verderLees verder