Dit helpt je met afvallen, maar heeft niets te maken met voedsel

Eten kan een gevecht zijn tussen waaraan je zo’n sterke behoefte hebt en waarvan je weet dat het je voedt. En al te vaak is dit niet hetzelfde voedsel.

Het kiezen van onze maaltijden en tussendoortjes kan frustrerend, vermoeiend zijn en vol valkuilen zitten. Dat kan ervoor zorgen dat het voelt alsof je voortdurend scherp moet blijven en juist dát werkt emotie eten in de hand.

Hoe kun je uit deze cyclus stappen en eten als makkelijker gaan ervaren? Door bewust eten.

Waarom bewust eten?

De wereld waarin we vandaag leven is er een van snel en op de automatische piloot. We zijn allemaal druk om zoveel mogelijk te kunnen doen op een dag. Hierdoor geven we ons brein vaak niet eens de kans om te beseffen waarmee we bezig zijn.

Je grootste stressgever is misschien de angst voor een ‘niet-productieve’ dag. En goed voor jezelf zorgen en bewust eten lijken het laatste waarvoor je dan ’tijd hebt’.

Maar ze zijn belangrijker dan je je misschien nu beseft.  Bewust eten, dus vertragen met voedsel heeft de kracht om de manier waarop je eet te veranderen en elke eetervaring niet alleen gemakkelijker, maar ook leuker te maken 🙂

Wanneer je de tijd neemt om te vertragen en bewust te eten, kun je er plezier aan gaan beleven. Ook zullen je andere typen honger tevredenheid gaan ervaren.
Je brein en de andere delen van je lichaam (zie de andere typen honger) krijgen de tijd om te herkennen dát je hebt gegeten.
Je zult beter leren omgaan met je hongersignalen en ga je meer genieten van wat je eet.

Hoe ziet bewust eten en daarmee goed voor jezelf zorgen eruit?

Als je al je hele leven snel en onbewust eet, want je bent opgegroeid in een familie waarin iedereen dat deed, is het logisch dat jij nu geen idee hebt hoe langzamer en bewust eten eruit ziet. Hierna volgen een aantal suggesties, en lees ook mijn andere blogartikel ‘Bewust eten staat gelijk aan een paar kilo lichter’.

Wees er niet trots op dat je geen tijd hebt om te eten

Schep niet op over het feit dat je zo druk bent, dat je niet eens tijd hebt om te eten. Dit is geen goede zaak, maar alleen een groot bewijs dat je niet goed voor jezelf zorgt. Door erover op te scheppen, promoot je het bij anderen en maak je van niet goed voor jezelf zorgen een doel voor jezelf.

Hoe zou jij je voelen als je 5-jarige kind thuiskwam van school en trots vertelde dat ze zo hard hadden gewerkt dat ze de afgelopen drie dagen geen middageten hadden gegeten? Je zou ongerust en boos zijn, en hetzelfde geldt voor jou als volwassene.

Je hoeft niet meer op koffie te leven

Leef niet van koffie tot koffie. Als je langzamer eet, krijg je meer voeding uit je eten, ontspan je meer en kun je betere beslissingen nemen over waar je je energie in kunt steken. Als je wat rustiger aan doet en de tijd neemt om jezelf te voeden met een goede maaltijd, kun je ophouden met koffie te gebruiken om je te helpen.

Creëer een ‘eetplek’

Eet niet achter je computer, in je auto of in bed. Als je langzamer en bewust wilt gaan eten zit je in, op of aan een ‘eetplek’.
Bijvoorbeeld aan je eettafel, op je bank, in de kantineruimte van je werk, in het park, in je tuin, en focus je je op het eten. Je bent op dat moment niet bezig met andere dingen zoals tv, tijdschrift, krant, telefoon of tablet, een ook niet met je takenlijst. Je eet, eet goed en gaat dan verder met je dag.

Hoe ga je langzamer en bewust eten?

Ademen is je geheime wapen

Wanneer je je op je ademhaling concentreert, vertraag je en laat je stress los.
Vóór elke maaltijd (en tussendoortje) controleer je je lichaam en geest. Voel je ergens stress of spanning?
Ongeacht wat het antwoord is, je neemt 10 lange, langzame, diepe ademhalingen voordat je je eerste hap neemt,
en elke keer als je spanning voelt tijdens de maaltijd.

Ademhaling zal je helpen meer te vertragen en meer van je eten te genieten.

Toch is het goed mogelijk dat je merkt dat je je avondeten in minder dan vijf minuten opeet. Kun je jezelf meer dan dat schenken?
Ik gebruikte (nu heb ik dat niet meer nodig, omdat ik mezelf heb aangeleerd langzamer en bewust te eten) graag mijn ‘afspeellijsttechniek’
om me te helpen ervoor te zorgen dat ik tijd voor mezelf en mijn eten nam.

Afspeellijsttechniek: gebruik muziek om jezelf te helpen te vertragen

Het enige wat je doet is: maak een afspeellijst met kalmerende muziek die je graag hoort tijdens het eten en probeer je maaltijd minstens een bepaald aantal nummers te laten duren. Voeg na verloop van tijd een nummer toe en maak de duur van je  maaltijd steeds langer. Dit is vooral handig als je alleen eet.

Je kunt de duur van je maaltijd langer maken door de liedjes als aanwijzing te gebruiken, wat een leuke manier is om te doen. De duur van een maaltijd bijhouden met een stopwatch lijkt mij niet bevorderlijk voor ontspanning 😉

Extra tip: kies een ander nummer met ongeveer dezelfde tijdsduur als je merkt dat je je gaat irriteren aan een bepaald nummer.

Plan je maaltijden

Je kunt de beste langzame en bewust eten intenties hebben in de wereld, maar als je dag volzit met beslissingen over werk, kinderen, deadlines, welke schoenen je vandaag moet dragen en wat je moet eten, put je je wilskracht uit. Dit is waar maaltijdplanning om de hoek komt kijken.

Zelfs als je alleen je middageten voor de week al voorbereidt, zul je dit vangnet fijn vinden; je hebt al één stressvolle voedselbeslissing per dag minder!

Dit betekent minder stress, meer tijd om te vertragen én een kans om makkelijker te eten.

Vertragen en bewust eten vergt oefening, maar als je de vervulling en het plezier van een dag makkelijk eten hebt ervaren, wil je nooit meer terug 🙂

Hoe ga jij langzamer en bewust(er) eten? Deel het gerust via het reactieveld onderaan deze pagina! 

Op jouw succes,
Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post